Меню Затваряне

01. Варо–циментови мазилки

Варо – циментови мазилки

Свойства

Поради минералния си състав, повърхността на мазилката не се нуждае от допълнителна подготовка и се полага на всички вътрешни/външни крайни покрития. Има способността да регулира климата в помещенията, като поема излишната влага от въздуха и след това я отдава. Единствените подходящи мазилки за влажни помещения.

Приложение

Мазилката е украса и защита на всяка сграда. Варо-циментовите машинни мазилки са подхо­дящи както за вътрешно така и за външно приложение.

Външните мазилки са важна част от строежа на външната стена. Тяхната основна цел е да пазят зидарията от външните атмосферни условия и да запазят строително-физичните качества на стените. Това се постига с комбинация от високата якост на варо-циментовите мазилки и подходящо крайно покритие с водоотблъскваща способност.

Вътрешни мазилки

По принцип вътрешната мазилка се изпълнява преди външната и преди пода. Ако външната мазилка или фасадната топлоизолация се изпълни преди вътрешната мазилка и преди пода, това може да доведе до повреди на вътрешната мазил­ка и шпакловка, вследствие на затрудненото съхнене. Поради минералния си състав варо-циментовите машинни мазилки са особено подходящи за вътрешно приложение и предлагат съвременни, модерни архитектурни решения. Повърхността на мазилките не се нуждае от допълнителна подготовка и е готова за полагане на всички вътрешни крайни покрития (бои, варо-циментовите мазилки и подходящо крайно покри- тапети, керамични покрития и т.н.). Мазилките на варо-циментова основа имат способността да регулират климата в помещенията като поемат излишната влага от въздуха и след това я отдават. Поради това, те са единствените подходящи мазилки във влажни помещения.

Разходна норма: 15-16 кг./кв.м./1 см., като мин. допустима дебелина за стените е около 10 мм., а за таван – 8 мм. Разхода на вода при нанасяне на мазилката е 8 л./кв.м.

Изисквания към основата

Основата трябва да бъде здрава, суха, товароносима, равна, със завършили процеси на свиване и температура не по-ниска от +5 °С. От нея предварително трябва да се отстранят всички нездрави участъци и слоеве със слаба механична устойчивост. При полагане върху зидария, тя трябва да бъде изградена според нормативните изисквания и задължително да е със запълнени фуги. При необходимост фугите трябва да се запълнят с разтвор за зидане с керамични и клинкерни тухли, ако зида е от газобетонни или варовикови блокчета.

Силно попиващи основи да се намокрят обилно преди полагане на мазилката. Неравномерно попиващи основи трябва да се напръскат предварително с рядък цименто-пясъчен разтвор.
Основи с гладки и силно полирани повърхности с минимално водопоглъщане (вибриран бетон и др.) следва да бъдат грундирани.

Начин на работа

Преди нанасяне на мазилката, за улеснение при работа, по всички ъгли и ръбове се монтират неръждаеми защитни профили. В баните и местата, подлежащи на последващо скриване, да се ползват метални водещи профили, като помощно средство при изтегляне на мазилката.

Съхне за 25 дни, но трябва да се мокри, за да не се напука. При използване на отоплителни уреди трябва да се осигури добро (странично) проветрение. Директно нагряване на мазилката е недопустимо. Прясно нанесена мазилка да се поддържа влажна минимум 2 дни.

Преди нанасянето на всяко следващо покритие да се спазва технологичен престой от минимум 10 дни за всеки сантиметър дебелина на мазилката. Инсталационни канали, фуги на зидария, отвори и други подобни се запълват предварително, в отделен работен цикъл, с подходящ варов или циментов разтвор.

При комбиниране с други материали за стени или тавани е необходимо да се изпълни тънка разделителна фуга (например с мистрията) до основата на мазилката.

Представители: Баумит България ЕООД; Евро Микс България ЕООД. Продукт: Баумит МРI 25 (вътрешно) и Баумит МРА 35 (вътрешно и външно).